LJUBOMORA NAJVEČI RIZIK PO ZDRAVLJE, PLAČ OSLOBAĐA, ZALJUBLJENOST POBOLJŠAVA PAMČENJE , PSIHA UDAR NA MOZAK.. I još stavri koje niste znali a KORISTIT ČE VAM DA SE PROMJENITE .

ZAŠTO TOLIKO ČESTO PIŠEMO O STAVRIMA KOJE ĆE NAS  RASTERITIT- ZATO TO SMO POSTALI ŽRTVE DRUŠTVA A I SAMIH SEBE  TE NA KRAJU OBOLIJEVAMO.
Skupina američkih znanstvenika ustanovila je da, kada se sa nekim svađamo, sami sebi podižemo krvni pritisak.
Tako prouzrokovana hipertenzija kasnije se teško liječi i može uzrokovati dugoročne posljedice.
Čak i poslije više sedmica nakon svađe, ako se sjetimo te neugodne situacije, krvni pritisak nam ponovo skače.

 

Stalan psihički pritisak je jako negativan za fizičko zdravlje. Stručnjaci sa Stanforda ustanovili su da, ako mozak trpi konstantan pritisak, dolazi do opstrukcije svih dugoročnih projekata, slabljenja pamćenja i preciznosti, brzog zamaranja i depresije.

Ljubomora je bez premca negativno osjećanje koje se najgore odražava na naše i fizičko i psihičko zdravlje. Ustvari, ona obuhvaća više negativnih emocija odjednom – strah, stres i bijes. Zato se od ljubomore pojačava lučenje adrenalina što uzrokuje nesanicu.
Zanimljivo je da se, dok plačemo, u znatnoj mjeri oslobađamo negativnih emocija. Britanski znanstvenici tvrde da njih bukvalno suzama izbacujemo iz organizma.

Kada smo zaljubljeni, u našem organizmu raste nivo faktora razvoja neurona (NFG) i to sa dužim efektima koji mogu trajati i do godinu dana.

  Šta sve može smijeh

1. Smijeh stopira lučenje kortizola i epinefrina, hormona koji izazivaju stres;

2. Snižava nivo holesterola u krvi;

3. Smanjuje količinu loših proteina koji mogu uzrokovati aterosklerozu;

4. Regulira krvni pritisak;

5. Potiče lučenje endorfina, hormona zaslužnog za dobro raspoloženje koji

istovremeno ublažava bol.

Doznajemo iz avaz.ba
Comments

comments