Vozite automobil stariji od 10 godina. Spremite se za novi zakon i novi trošak !

Vlasnici vozila starijih od 15 godina, ako narodni poslanici u Srbiji, usvoje nove izmene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja, uskoro će morati dva puta godišnje da posjete liniju tehničkog pregleda.

– Sve vlasnike vozila natjerat ćemo da jednom godišnje svoje vozilo dovedu u ispravno stanje, a vlasnici vozila koja su starija od 15 godina to će morati da čine dva puta godišnje – rekao je načenik Uprave saobraćajne policije Beograd, Nebojša Arsov.
On je naveo i da je prosječna starost vozila u Srbiji 16 godina i tehnička ispravnost je jedna od najbitnijih karika u ukupnoj bezbjednosti saobraćaja na našim putevima.

On je rekao da postupak tehničkog pregleda u Srbiji do sada nije bio na visokom nivou, ali , kako kaže, sa izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja otvorit će se i uslovi da se primjeni novi sistem tehničkih pregleda.

Trenutne cijene tehničkih pregleda u Srbiji za vozila B kategorije se kreću od 800 do 2.400 dinara, mada je nerijetko ova “usluga” besplatna ako se vozilo osigura u jednoj od osiguravajućih kuća sa kojima linije za provjeru tehničke ispravnosti imaju ugovor.

– Neispravnost vozila u saobraćajnim nesrećama, prema statistici, učesvuje sa 2,5 odsto, ali to nije pravi pokazatelj tehničke ispravnosti vozila u Srbiji – rekao je Arsov
piše (avaz.ba)

Comments

comments